Ervaren motards weten het maar al te goed: als je je op 2 wielen in het verkeer begeeft kan je maar beter meekijken voor de chauffeurs rond je en zo defensief mogelijk rijden. Fluorescerende en reflecterende kledij zijn alvast goede strategieën om je zo zichtbaar mogelijk te maken, maar volgens het team achter BrakeFree kan het beter. Daarom ontwikkelden ze een draadloos, universeel derde remlicht dat je achteraan op je helm kan bevestigen. In een tijd waarin achterlichten op motoren omwille van designkeuzes er niet meteen groter op worden lijkt een extra licht op de ooghoogte van auto-chauffeurs mij alvast geen slecht idee.

Het team, dat in San Jose gebaseerd is, maakte 3d-scans van zoveel mogelijk bestaande helmen om zo tot een vorm te komen die op bijna elke model past. Je hoeft de BrakeFree niet in te stellen: het slimme achterlicht detecteert automatisch of je afremt en weet dit te onderscheiden van de bewegingen die je maakt met je hoofd. Opladen gebeurt via micro USB en zou ongeveer 2 uur duren om het vervolgens 8 à 10 uur te kunnen gebruiken. Eens je de baan op gaat klikt het magnetisch vast aan 2 bevestigingspunten die op de helm geplakt kunnen worden.

Het project staat nog een maand op Indiegogo om de nodige fondsen te verzamelen via crowdsourcing. Voor 99 dollar (exclusief shipping) kan je alvast jouw exemplaar reserveren. Tegen april volgende jaar hopen ze de finaal geproduceerde BrakeFree’s te kunnen verschepen. Hieronder kan je alvast hun volledige video bekijken.

Wat denken jullie? Is dit de volgende stap in motorveiligheid of maar het zoveelste gadget dat op Kickstarter en Indiegogo verschijnt? Ik neig eerder naar de eerste optie en kijk alvast uit naar het finale product.

Gil Plaquet (29) bracht als kind vele zomerzondagen door achterop de Intruder '92 van zijn vader. In 2010 nam hij grootvaders BMW R1100R '97 over en zette sindsdien als stevig wat kilometers op de teller. Als freelance fotograaf en IT support is zijn motorrad zijn dagelijks werkpaard.


Commentaires

Willem - 09 juillet 2021 - 12:34

Is de free brake light zijn die al te koop ergens

Répondre

avatar image

Annuler

Motorwear EKO - 10 juillet 2021 - 13:01

Dag Willem, het product dat in dit artikel wordt beschreven, is niet te verkrijgen in onze winkel. Er zijn wel soortgelijke remlichten op bestelling te verkrijgen, maar deze zijn enkel voor bepaalde Nolan helmen.

Répondre

avatar image

Annuler

Sandra Straub - 16 novembre 2023 - 09:51

Beste, is de free brake light al te koop / te bestellen? Ik heb een Shoei Neotec II helm, past dat daar op?
Dank

Répondre

avatar image

Annuler

EKO Motorwear - 20 novembre 2023 - 09:33

Hey Sandra, bedankt voor je reactie. Wij zijn jammer genoeg geen verdeler van het merk Shoei en hebben dus geen licht om op jouw helm te plaatsen.

Répondre

avatar image

Annuler

Faire un commentaire

Répondre

avatar image

Publié
07/04/2017