Motorfiets en motorkledij zijn volledig fiscaal aftrekbaar: 2021

Een motor of motorkledij kopen en inbrengen in je belastingen? Lees onze blog

Belastingen en files, wie heeft ze graag? Waarschijnlijk niemand, toch? Het is namelijk zo dat je niet alleen files kunt vermijden door te rijden op twee wielen, maar je hebt nog eens een hele hoop fiscale voordelen. Motorrijden is dan niet alleen tijdbesparend maar ook nog eens geldbesparend!

Laat ons zeggen dat de motor in veel gevallen extra kansen biedt op de belastingbrief. Wie zijn scooter of motorfiets gebruikt voor woon-werkverplaatsingen en/of beroepsmatige verplaatsingen:

- de weg tussen de woning en de werkplaats
- professionele verplaatsingen bv: bezoeken van klanten, bijwonen van vergaderingen, opleidingen, ...

die mag aanzienlijk meer beroepskosten inbrengen dan de gewone automobilist.

Wist je dat motards 100% van hun beroepskosten mogen inbrengen, terwijl automobilisten maar 75% van hun beroepsverplaatsingen mogen inbrengen?


Motorrijden heeft alleen maar fiscale voordelen voor zowel particulier als zelfstandige

Onderstaande voordelen zijn van toepassing voor zowel particulieren als zelfstandigen. Je kan als zelfstandige makkelijk een motor kopen op de zaak en deze inbrengen in je belastingen. Om de kosten van je motor en je motorkleding te kunnen inbrengen moet je dus niet altijd zelfstandige zijn of heb je geen BTW nummer nodig.

Als particulier kan je dus ook je kosten ingeven bij je belastingaangifte. Dat wil zeggen dat bijna iedereen zijn motor kan inbrengen in zijn personenbelasting.

Indien je je motorfiets en de bijhorende kosten fiscaal wilt aftrekken bij je belastingaangifte is het belangrijk dat je dit correct doet. Wanneer je op zoek gaat naar meer uitleg over motorrijden en je motorfiets fiscaal aftrekken, krijg je vaak veel en vooral onduidelijke informatie. In deze blog proberen wij het daarom zo goed mogelijk uit te leggen en bezorgen we je enkele tips & tricks over hoe de aftrekbaarheid van een motorfiets werkt.


Welke motorkledij is fiscaal aftrekbaar?

Wanneer je jouw beschermde motorkleding wil inbrengen, moet je wel weten wat je precies mag afschrijven en wat niet. Het komt erop neer dat alle motorkledij en motoraccessoires aanvaard worden als ze je veiligheid kunnen garanderen.

Motorhelm kopen Shark EVO GT Encke

Motorkleding jas Macna Murano kopen

Rugprotector Revit motorjas online kopen

Fluo gilet motorjas online kopen

Je motorfiets kuisen met een motorshampoo

helmmuts onder je motorhelm dragen

Hieronder valt: 

- Motorhelm
- Motorvest en motorbroek
- Protectoren
- Motorhandschoenen en motorlaarzen
- Thermische onderkledij
- Reflecterende kledij zoals een fluo gilet
- Regenkledij
- Oordoppen
- Buffs en kragen
- Onderhoudsproducten

Wat ze zeker niet zullen goedkeuren zijn:

Belstaff t-shirt kopen online

Motorsokken motorlaarzen te koop bij EKO Motorwear Kontich

Motorbagage motor online kopen

Cardo Freecom 4+ te koop bij EKO Motorwear

- T-shirts & sweaters
- Kousen
- Bagage
- Communicatiesystemen  

Deze accessoires bieden geen extra bescherming tijdens het motorrijden en zijn dus geen noodzakelijke producten.

Belangrijk: Om je motoruitrusting te kunnen inbrengen in je belastingen dien je je motorkledij aan te kopen in een motorspeciaalzaak zoals EKO Motorwear. De factuur moet gedetailleerd opgemaakt worden met het merk, model en een omschrijving van de spullen zoals de maat. Koop je bij EKO Motorwear je motoruitrusting, vraag dan alvorens het afrekenen naar een factuur en wij zorgen ervoor dat al het nodige erop staat zodat jij de factuur makkelijk kan inbrengen tijdens je belastingaangifte.

Ben je trouwens al op de hoogte van de verplichte motorkleding in België? Lees dan zeker ons BLOG artikel "Is motorkleding dragen verplicht in België" hier!


Kan je ook andere kosten fiscaal inbrengen op je belastingbrief?

Welke kosten van je motor kan je nog allemaal aftrekken in je belastingaangifte?

Ja hoor! Naast je motor en je beschermde motorkledij, mag je ook andere kosten voor de motor inbrengen:

- Belasting op in verkeerstelling
- Jaarlijkse verkeersbelasting van de motor
- Onderhoud & herstellingen van je motorfiets
- Verzekering
- Pechverhelping
- En de interest op uw financiering.

Zorg dat je niet overdrijft, want de belastingdienst kan bepaalde zaken verwerpen.


Ook nog even dit, je eigen aandeel voor woon-werk- en beroepsverplaatsingen

Een heel ingewikkeld klinkende titel, die gewoon wil zeggen dat je niet alle kosten op het werk mag afschuiven. De belasting houdt er rekening mee dat je de motor naast het werk ook zal gebruiken voor recreatieve doeleinden, waardoor niet alle gereden kilometers beroepsverplaatsingen zijn. Je moet dus je kosten voor je motor en je kleding verdelen tussen persoonlijk en professioneel gebruik.

Een voorbeeld…

Het klinkt moeilijk, maar eigenlijk is het makkelijk te berekenen. Hier vind je een voorbeeld van hoe je jouw verhouding het best kunt berekenen:

Je werkt 231 dagen/jaar waarvan je 215 dagen de motor gebruikt. Het ritje heen en terug is 60 kilometer. Je rijdt voor je werk dus 12.900 kilometer. In het jaar 2020 heb je met je motor in totaal 15.606 kilometer gereden. Wanneer je dat dan uitrekent kom je uit op 82,66% dat je de motor voor het werk gebruikt hebt.

Je kan dan dus 82,66% van je kosten baseren op je werk en dus ook dat deeltje terugkrijgen van de belastingen.

Hier enkele tips om te bewijzen dat je je motor gebruikt voor het werk

De belasting wil trouwens graag bewijs hiervan, dus vraag aan je werkgever een verklaring waarin die bevestigt dat je met de motor komt werken, neem foto’s van je kilometerstand en houd bonnetjes bij van je tankbeurten. Ga ook tanken vlak bij je werk bijvoorbeeld, dat ondersteunt je verhaal ook weer. Wanneer er dan een controle zou zijn, kan je makkelijk aantonen dat je de kilometers effectief voor het werk aflegt.


Hoe begin je er nu aan, je motorfiets en motorkledij inbrengen in je belastingen?

Stap 1: Kosten motor zelf bewijzen of het forfait toepassen?

Nu gaan we even de boekhoudkundige kant op.
Wanneer je jouw motor gaat inbrengen, moet je eerst en vooral kiezen tussen de twee fiscale mogelijkheden:

1) Je kosten bewijzen aan de hand van facturen en onkostennota’s
2) Het wettelijke forfait toepassen

Wat is een forfait?

Als je kiest voor een forfait, dan maak je gebruik van een gemiddelde vooropgestelde onkostensom door de overheid bepaald. Op deze manier vermijd je al uw kosten te moeten bewijzen.

Meer info vind je op: https://www.moto.be/nl/praktische-info/fiscaliteit/

Weet je niet goed welke van de 2 het voordeligst is voor jou, dan heeft tax-on-web een handige tool om een simulatie te doen. Je laat de online tool één keer berekenen welk het totale bedrag zou zijn voor bijbetaling of teruggave door de belastingen wanneer je het forfait toepast, en één keer met de aangifte van je onkosten. Maar wees gerust, als je toch je onkosten inbrengt, en als die lager uitvallen dan het forfait, zal de fiscus toch automatisch het forfait toepassen. Je verliest dus in geen geval geld door je werkelijke kosten te bewijzen, het kan alleen maar hoger uitvallen.


Stap 2: Motorfiets inbrengen in je belastingaangifte

De aftrekbaarheid van de motorfiets hangt af van het bedrag dat je ervoor betaald hebt. Dit wil dus zeggen: de aankoopprijs van de motor, inclusief de BTW. Je moet hiervoor over een factuur beschikken, maar ook een verkoop tussen particulieren is geldig wanneer je een geschreven verklaring hebt.

De afschrijvingsduur bij de aankoop van een motorfiets is niet door de wet vastgelegd. Die bepaalt alleen maar dat de afschrijvingsduur met de veronderstelde gebruiksduur moet overeenkomen. In de praktijk wordt de aankoop van een motorfiets gewoonlijk over vijf jaar afgeschreven. Voor een occasiemotor kan die duur korter zijn. Het is mogelijk om een motorfiets van meer dan één jaar oud in vier jaar af te schrijven (een motorfiets van meer dan twee jaar oud in drie jaar, enz.). Dit betekent dat je niet alles in één keer terugkrijgt, maar dat je het bedrag over een periode van 3 tot 5 jaar in stukjes terugtrekt.

Wat is degressief of lineair afschrijven?

Bij het inbrengen van je motor kan je kiezen voor lineair of degressief afschrijven. Maar wat is lineair en degressief afschrijven precies?

Bij lineair afschrijven wordt er ieder jaar hetzelfde percentage toegepast op je belastingbrief, dit is het eenvoudigste en wordt ook het vaakst gekozen. Dus elk jaar trek je hetzelfde bedrag terug van de belastingen.

Degressief wil zeggen dat je versneld gaat afschrijven, waardoor je in de eerste jaren meer kosten van je motor kunt inbrengen. Dus de eerste jaren zal het terug te vorderen bedrag van je belastingen hoger liggen dan de komende jaren.

Opgelet: vanaf 1 januari 2020 kan een degressieve afschrijving niet meer voor een vennootschap.  Een eenmanszaak kan nog steeds degressief afschrijven.


Stap 3: Motorkleding inbrengen in je belastingaangifte

Naast de aftrekbaarheid van de motor, is ook je motorkleding fiscaal aftrekbaar. Je mag dus naast je motorfiets ook motorkledij en andere beschermde uitrusting inbrengen bij de belastingen als een soort van ‘beroepskledij’ die bij de motor hoort. Zo kan je een deel van die kosten terugtrekken bij je personenbelasting op het einde van het jaar. Bij motorkleding is het de bedoeling om deze af te schrijven over een periode van drie jaar. Dit is enkel van toepassing als je ervoor hebt gekozen om je eigen kosten te bewijzen.

Hopelijk is alles nu een stuk duidelijker geworden hoe je je motor en motorkledij fiscaal kan inbrengen in je belastingen. Hieronder kan u al onze bronnen terugvinden waar wij bovenstaande informatie hebben gevonden.

Hebt u nog meer vragen, dan kan je best contact opnemen met de dienst financiën of met een boekhoudkantoor.

https://financien.belgium.be/nl/particulieren/vervoer/aftrek_vervoersonkosten/woon-werkverkeer/motor

http://hetmotorrijbewijs.be/fiscaliteit/#:~:text=De%20fiscale%20aftrekbaarheid%20van%20motorkosten,%25%20van%20het%20professionele%20gebruik).

https://www.motoren-toerisme.be/nieuws/start2ride-fiscaliteit

http://www.moto.be/nl/praktische-info/fiscaliteit/


Comments

Kevine mireille edeu sigoue - 11 April 2022 - 13:20

Bonjour,
Je travaille sur un thème les motos de société et j’aimerais savoir si les utilisation semi forfaitaire, forfaitaire et réel sont applicable pour une moto?
Merci

Reply

avatar image

Cancel

Yagoda - 04 July 2022 - 07:11

Dus als ik het goed begrijp moet je berekenen hoeveel procent van je totaal aantal kilometers de woon/werk kilometers zijn en dat is dan het percentage dat je mag inbrengen op het totaal van alle gemaakte motorkosten?

Reply

avatar image

Cancel

Motorwear EKO - 04 July 2022 - 09:19

Beste Yagoda, heb je hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte dan kan je best contact opnemen met een boekhouder of dienst financiën. Wij bij EKO kunnen u geen advies geven bij het ingeven van je motor en motorkleding in belastingen.

Reply

avatar image

Cancel

Abdel - 06 August 2022 - 09:40

Ik krijg te horen dat het niet uithaalt om de werkelijke kosten aan te geven, enkel en alleen als het over een redelijk dure motor gaat. Bijvoorbeeld 20k aankoopprijs, klopt dit?

Reply

avatar image

Cancel

Iris - 24 October 2022 - 09:18

Ik heb zelf geen moto rijbewijs maar ik word soms met de moto aan het werk afgezet door mijn vriend aangezien dit op de weg ligt en ik heb dus dit jaar een vest/broek gekocht.
Kan ik dit inbrengen of gaat het enkel als je zelf een moto hebt?

Reply

avatar image

Cancel

Motorwear EKO - 24 October 2022 - 09:23

Hallo Iris, het klopt dat je enkel je motorkledij kan inbrengen als je zelf een motor hebt aangeschaft en deze gebruikt voor woon- werkverkeer.

Reply

avatar image

Cancel

Sien - 12 November 2022 - 09:31

Beste,

Wij hebben in 2021 een moto gekocht en wisten van deze regel niets af. Kunnen wij deze bij onze volgende aangifte van 2022 (in2023) nog steeds bijzetten?

Reply

avatar image

Cancel

Dylan - 28 December 2022 - 13:31

Hallo
Ik denk van wel. Als het een nieuwe motor is kan je het lineair afschrijven op 5 jaar. Tweedehands op 3 jaar. Je kan er ook voor kiezen om degressief af te schrijven

Reply

avatar image

Cancel

Jurgen - 07 March 2023 - 19:37

Hoe ver moet je minimum van je werkplek wonen om je motor in te brengen

Reply

avatar image

Cancel

Nophi - 27 March 2023 - 17:32

Hallo,
Ik heb een motor gekocht, kostprijs €10500. Ik zou hem graag willen inbrengen in mijn belastingaangifte, maar volgens een collega is het bedrag te laag om in te brengen. Klopt dit?

Reply

avatar image

Cancel

Kristof - 11 November 2023 - 17:38

Belachelijk... Je kan eender welk bedrag afschrijven, zelfs scootertjes van 3000

Reply

avatar image

Cancel

Michaël - 10 May 2023 - 22:51

Ik heb dezelfde vraag als Jurgen hierboven... Is de afstand van belang? Per dag leg ik 31 km af met de motor, blijven dezelfde regels dan gelden of is het interessanter om te kiezen voor een forfait?

Reply

avatar image

Cancel

Ronny - 16 October 2023 - 18:10

Beste,
Moet je motor een elektrische zijn voor in te geven? of mag dat een gewone motor zijn?
Want bij de belastings code staat wel
Een elektrische
Motorfiets of driewieler of vierwieler

Reply

avatar image

Cancel

EKO Motorwear - 17 October 2023 - 08:51

Hey Ronny, je mag een gewone motor ook ingeven in je belastingen. Het hoeft niet perse een elektrisch model te hebben.

Reply

avatar image

Cancel

Lien - 31 October 2023 - 17:25

Kan ik mijn motor ingeven als op de factuur de naam van mijn partner staat?

Reply

avatar image

Cancel

EKO Motorwear - 01 November 2023 - 09:32

Hey Lien, als de motor op naam van je partner staat dan is dit volgens mij niet mogelijk. Het is dan in principe zijn motor. Hij kan dit dan wel ingeven. Om zeker te zijn kan je best eens contact opnemen met de belastingdienst of een boekhouder.

Reply

avatar image

Cancel

Place a reaction

Reply

avatar image

Published on
25/02/2021