starten met motorrijden doe je samen met EKO Motorwear te Kontich

Starten met motorrijden? Dan heb je allereerst een motorrijbewijs nodig!

Hoe je motorrijbewijs halen, lees het stap per stap in deze blog.

Heb je er altijd al van gedroomd om met de motor te rijden, en heb je eindelijk de knoop doorgehakt om eraan te beginnen? EKO geeft je enkele belangrijke tips hoe je eraan begint.

EKO beantwoordt de belangrijkste vragen rond motorrijden en het behalen van een motorrijbewijs:

Welke  verschillende motorrijbewijzen kan je behalen voor een motor/scooter/brommer in België?

  • Over welk motorrijbewijs moet je beschikken voor een motor scooter, elektrische motor, motor met drie wielen (Trike), zijspan motor,
  • Hoe oud moet je zijn om met de motor te mogen rijden?  
  • Is het behalen van een motorrijbewijs moeilijk?
  • Hoe duur is een motorrijbewijs?
  • Met welke motor leg ik mijn examen af?

Welke motorrijbewijzen kan je behalen voor een (elektrische)motor of brommer?

By the way, In België heb je ALTIJD een motorrijbewijs nodig om te mogen motorrijden.
Je kan 4 verschillende motorrijbewijzen behalen in België, AM, A1, A2 en A.

Rijbewijs AM 

Het bromfietsrijbewijs voor een brommer, scooter of lichte vierwieler van max. 50cc. Het vermogen mag niet hoger liggen dan 4kW en de topsnelheid mag maximum 45km/u bedragen. Je kan dit rijbewijs al behalen vanaf een leeftijd van 15 jaar en 9 maanden.

Vanaf 1 januari 2019 moet een bromfiets klasse A minimum 50kW hebben.

Indien je aankomt op het examencentrum met een motorfiets met 49kW vermogen dan zal het praktisch examen "openbare weg" niet mogen doorgaan. Voor meer info neem je best contact op met de rijschool.

Rijbewijs A1

Dit rijbewijs kan je enkel behalen als je meerderjarig bent (+18 jaar). De maximaal toegelaten cilinderinhoud is 125cc, het maximumvermogen 11kW. De verhouding gewicht/vermogen mag ook niet hoger liggen dan 0,1kW/kg. Dit rijbewijs is ook van toepassing als je rijdt met een elektrische motor* of een trike driewielmotor. (zie schema onderaan)

Rijbewijs A2

De minimum leeftijd om dit examen af te leggen is 20 jaar. Hiermee mag je krachtigere motoren besturen, van maximum 35kW en met een verhouding gewicht/vermogen van maximum 0,2kW/kg. De wet zegt ook dat de motor niet mag afgeleid zijn van “een model met meer dan het dubbele vermogen”. Dit rijbewijs is ook van toepassing als je rijdt met een elektrische motor* of een trike driewielmotor. (zie schema onderaan)

Rijbewijs A

Ben je ouder dan 24 jaar, dan kan je gaan voor je rijbewijs A. Per uitzondering je al minstens 2 jaar je rijbwijs A2 hebt, dan kan je dit rijbewijs al gaan afleggen op een leeftijd van 22 jaar. Er is geen vermogensbeperking. Dit rijbewijs is ook van toepassing als je rijdt met een elektrische motor* of een trike driewielmotor. (zie schema onderaan)

We kunnen je toch aanraden om minimum 2 jaar met je huidig motorrijbewijs te rijden. Voldoende ervaring opdoen is zeer belangrijk tijdens het motorrijden.

Heb je de microbe van het motorrijden zo te pakken dat je toch sneller met een zwaardere motor wilt gaan rijden, dan kan dit sneller door wettelijke extra uren rijschool te volgen (9u of 12 uur) (zie schema onderaan)

Voertuig controle alvorens je aan je motor rijexamen mag beginnen

10 manouvres die je onder de knie moet hebben op de motor

Geen rijbewijs nodig

Je hebt geen rijbewijs nodig om een bromfiets of scooter met minder dan 50cc en een topsnelheid van maximum 25km/u te besturen.

 

Welk rijbewijs heb je nodig om te rijden met een elektrische motorfiets

Voor het rijden met een elektrische motor heb je ook een geldig rijbewijs nodig. Wil je een elektrische motor met 11kW of minder? Dan is een A1 rijbewijs voldoende. Als je aan enkele voorwaarden voldoet, is een rijbewijs B soms zelfs genoeg om te mogen rijden met een elektrische motor met 11kw. Zo moet je jouw rijbewijs B minstens twee jaar hebben en moet je vier uur les nemen bij een erkende rijschool.

Heb je jouw rijbewijs B gehaald voor 1 mei 2011? Dan mag je zonder rijlessen rijden met een elektrische motor tot 11kW!

Liever een zwaardere motor? Dan is een rijbewijs A1 niet meer geschikt, maar moet je een ander soort rijbewijs halen. Deze komen overeen met de rijbewijzen die we hierboven uitgelegd hebben, namelijk het rijbewijs A2 en A.

Let wel op, elektrische motoren hebben een andere onderverdeling dan gewone motoren. Deze worden namelijk erkend volgens hun “continuvermogen”. Vraag dus zeker bij jouw verdeler tot welke categorie jouw elektrische motor behoort, zodat je zeker het juiste rijbewijs op zak hebt!

Nog iets om rekening mee te houden is dat een elektrische motor meestal niet handgeschakeld is, waardoor je jouw examen moet afleggen met een reguliere motor om jouw volledig rijbewijs te kunnen behalen. Leg je jouw examen toch af met de elektrische motorfiets, dan mag je daarna niet motorrijden met een handgeschakelde motor!

 

Is het behalen van een motorrijbewijs moeilijk?

Om met de motor of scooter/brommer te mogen rijden, moet je zowel een theoretisch als praktisch examen afleggen. Het theorie examen kan je makkelijk voorbereiden online, via theorie lessen bij bijvoorbeeld VAB of door te leren uit een motorrijbewijs boek. Je kan online het examen al eens inoefenen, er bestaan namelijk verschillende handige websites met oefenexamens voor het motorrijbewijs.
Doe de test via VAB: https://proefexamen.vabrijschool.be/rijbewijsa-am

Ook oefening baart kunst. Als je goed voorbereid bent, je hebt de wegcode voldoende onder de knie en je hebt voldoende verkeersinzicht, dan zal de kans groot zijn dat je met slag en wimpel zal slagen.

Als je voor het theoretisch motorexamen geslaagd bent, dan kan je beginnen aan de praktijk. Voor het praktische gedeelte ben je verplicht praktijklessen te nemen bij een rijschool alvorens je het examen kan afleggen. Het motorrijbewijs halen zonder rijschool is niet mogelijk.

Je hebt de keuze tussen twee mogelijkheden:

1) Je neemt 9 uur les en je legt samen met de rijschool het eerste deel van het examen op het terrein van het examencentrum af de 10 manoeuvres. Als je hiervoor slaagt, krijg je je voorlopig rijbewijs (1 jaar geldig) en moet je minstens een maand oefenen voordat je het examen op de openbare weg kan afleggen. Let op dat je de praktijk niet tot de laatste week van de geldigheid van je voorlopig rijbewijs uitsteld, anders ben je verplicht om je manoeuvres opnieuw af te leggen en te slagen.

2) Je neemt 12 uur les, en legt samen met de rijschool de twee examens achter elkaar af. Let op, je moet eerst slagen voor je 10 manoeuvres om te mogen beginnen aan het examen op de openbare weg.

Slaag je niet voor je praktisch examen, dan krijg je nog één herkansing, deze herkansing leg je direct terug af. Slaag je niet na deze twee pogingen dan ben je weer verplicht om twee uur extra rijlessen te nemen bij de rijschool. Na deze extra rijlessen, probeer je het nog eens opnieuw.
Hopelijk slaag je nu wel 😉

Met welke motor mag ik mijn motor examen afleggen?

De manoeuvres moeten altijd afgelegd worden met een voertuig van de rijschool. Wanneer je het voorlopig rijbewijs hebt, mag je het examen op de openbare weg eventueel wel doen met je eigen motor afleggen.

Ben je geslaagd voor beide praktijk examens? Proficiat, je bent nu eigenaar van je eerste motorrijbewijs. Je kan nu rustig op je eigen tempo motorrijden.

Wat als mijn voorlopig motorrijbewijs is vervallen?

Dan ben je jammer genoeg verplicht 3 uur rijschool te volgen en terug je manouevres af te leggen. Ben je hiervoor geslaagd, dan is je voorlopig motorrijbewijs weer één jaar geldig. Je mag dan wel op dezelfde dag van je manouevres je examen op de openbare weg afleggen, dit wel met een motor van de rijschool.

Niet geslaagd na 2 pogingen? Dan neem je terug 2 verplichte uren rijschool. Dit herhaalt zich steeds tot je geslaagd bent.

Hoe ziet het praktische motor examen er uit?

Het eerste deel van het examen, de manoeuvres, bestaan uit enkele proeven die je moet afleggen op een privéterrein van het examencentrum. Het examen bestaat uit 10 manoeuvres: ¨

Het motor examen op de openbare weg afleggen

Het examen op de openbare weg bestaat uit een motorritje van ongeveer 30 minuten waarbij je jouw rijvaardigheden moet tonen. Je krijgt van de examinator aanduidingen naar waar je zal moeten rijden. Het is belangrijk dat je let op alle verkeersborden, je de juiste snelheden toepast, de juiste positie hebt op het rijvak, je zal moeten tonen dat je de motor onder controle hebt en je zal de motor moeten parkeren. Het lijkt eigenlijk heel erg op het examen van de auto.

Hoe duur is een motorrijbewijs nu eigenlijk?

Eerst en vooral moet je rekening houden met het soort opleiding dat je gaat nemen bij de rijschool. Ga je voor een opleiding van 9u of 12u? Aan beide opleidingen hangt natuurlijk ook een ander kostenplaatje.

Naast de prijs van je opleiding via de rijschool heb je ook nog de kostprijs van het motorexamen zelf.

Hoeveel betaal je om je motorrijbewijs te mogen afleggen.

Beschermende motorkleding dragen tijdens je motorexamen

Last but not least, je motorkleding. Dit is een niet te missen onderdeel van je motoravontuur.

Is motorkledij dragen verplicht in België? Lees er alles over in ons blog artikel.

Goede en veilige motorkleding is van groot belang. Voordat je aan het examen kan beginnen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste beschermende motorkledij draagt, dit is zelfs een onderdeel van je theoretisch én praktisch examen. Zorg dus zeker en vast voor een motorhelm, motorhandschoenen, een motorbroek, motorjas en beschermende motorschoenen. Dit is trouwens niet alleen belangrijk om te slagen voor je examen, maar ook voor jouw eigen veiligheid!

Het gebruik van motorkledij kan in normale omstandigheden geregeld worden via de rijschool. Je kan je best even bij de rijschool informeren of dit van toepassing is.

Het kopen van de juiste motoroutfit, geen idee hoe hier aan te beginnen? EKO helpt je hier graag mee verder. Geraak je er niet uit welke motorjas of motorhelm je moet kiezen? Geen probleem, bij EKO kan je terecht voor een veilige en stoere motoroutfit binnen je budget. Neem zeker al eens een kijkje op onze webshop.

Als laatste kost heb je het aanschaffen van je eigen motor. De kostprijs van een motor is voor iedere motorrijder verschillend.

WIJ WENSEN JE ALVAST VEEL SUCCES MET HET BEHALEN VAN JE MOTORRIJBEWIJS!

 

bron:
https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-am-voor-bromfiets-en-speedpedelec/theorie-examen-voor-rijbewijs-am
https://www.vab.be/nl/rijschool/rijbewijzen-en-opleidingen/motor/rijbewijs-am
https://www.start2ride.be/nl/?gclid=Cj0KCQjwkZiFBhD9ARIsAGxFX8DmMFolt_3B7mmX6caIt3Q6wA3lZ9gQHw2X2rX3PV8KnMRc7BGiFXQaAr4hEALw_wcB
https://www.zeromotorcycles.com/nl-be/11kw

 


Comments

Juk Rijopleidingen - 17 April 2022 - 12:37

Hele handige tips om je motorrijbewijs te halen!

Reply

avatar image

Cancel

Motorwear EKO - 19 April 2022 - 09:21

Bedankt!

Reply

avatar image

Cancel

Johan - 27 September 2023 - 13:24

"By the way, In België heb je ALTIJD een motorrijbewijs nodig om te mogen motorrijden."

Dit is een verwarrende opener, aangezien later uitgelegd wordt dat je met een rijbewijs B soms ook al kan motorrijden tot 11kW? Klopt het dat dit enkel binnen België zo is?

Reply

avatar image

Cancel

EKO Motorwear - 02 October 2023 - 09:55

Hey Johan, we hebben dit artikel begin 2021 geschreven via de bronnen die je onderaan het artikel kan terugvinden. Moest er de afgelopen jaren iets veranderd zijn dan hebben we dit nog niet aangepast in het blogartikel. Je kan eens een kijkje nemen naar de bron websites.

Reply

avatar image

Cancel

Bianca - 08 April 2024 - 13:55

Tijdens de examen openbare weg als je moet parkeren moet je dan ook terug afstappen en achteruit parkeren zoals de maneuvers of mag je op de moto blijven zitten?

Reply

avatar image

Cancel

Place a reaction

Reply

avatar image

Published on
20/05/2021

related articles